Yipppiii! Det känns så roligt och spännande och rätt. Nu är det faktiskt hundra procent säkert att den fantastiska symfoniorkestern I, Culture Orchestra med unga musiker från sex länder i Östeuropa och Kaukasien kommer att spela på Östersjöfestivalen i Stockholm (den 4 september). Sedan uppträder orkestern i Europas viktigaste konsertsalar: Royal Festival Hall i London, Teatro Royal i Madrid, Palais des Beaux-Arts i Bryssel och Berliner Philharmonie.
I, Culture Orchestra är ett mycket viktigt internationellt projekt som drivs av Adam Mickiewiczinstitutet i Warszawa som en del av det kulturella programmet under det polska ordförandeskapet i EU andra halvåret 2011. Orkestern leds av Paweł Kotla, polsk dirigent bosatt i London. Kolla här http://orchestra.iam.pl/en
Jag gissar att ni kanske inte vet så mycket om Östliga partnerskapet. Eller hur? Det är inte alls konstigt eftersom detta EU:s program för samarbete med tidigare sovjetrepubliker som startade 2009 på något sätt har hamnat i skuggan av andra händelser världen över. Det är tyvärr inte ett ämne som man debatterar ivrigt på ledarsidorna. Men det är Polen och Sverige som har från början tillsammans drivit initiativet. Carl Bildt har många gånger nämnt detta i sin blogg http://carlbildt.wordpress.com/2009/03/20/ostliga-partnerskapet-klart/
För att förklara saken mycket kortfattat: Östliga partnerskapet berör Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina och det har till uppgift att främja närmande och integration mellan dessa länder å ena sidan och mellan dem och Europeiska unionen å andra sidan.
Det blir inte alls lätt att främja Östliga partnerskapet bland annat pga. att det finns rätt många fördomar mot just Östeuropa och tidigare sovjetrepubliker. Och ännu värre: dessa fördomar är ganska djupt rotade i mentaliteten och även i språket, så djupt att man kanske inte ens påbörjat arbete för att göra oss alla lite mer medvetna om deras existens. Man grubblar ju inte över om det är rätt eller fel att använda ordet öststat med den negativa klang som det ofta kan få i olika sammanhang. Man kan beskriva så mycket med detta ord, så kort och tydligt... Svaga samhällsinstitutioner, kitschiga kläder, gammaldags inredning och dålig organisation... I Polen använder man inte ordet öststat på detta sätt men det finns andra ord och uttryck som hänvisar till öst och som har en negativ klang. Och Polen ser inte sig själv som ett land som ligger i Östeuropa. Polen ligger i Central- och Östeuropa anser vi.
Så med detta bagage av ovlijan mot Öst blir det verkligen en utmaning att övertala allmänheten inte bara i Sverige och Polen men också i hela EU att Östeuropa också kan innebära kreativitet, spännande kontraster, nya källor av dynamik och nya chanser till utveckling. Men om man börjar med kultur så blir det kanske lättare att få oss alla att fatta hur mycket vi alla har gemensamt. I, Culture Orchestra borde kunna göra det!