torsdag 18 augusti 2011

Professor Bauman - en fin, fin människa

Dagen börjades med en stor glädje över en mycket bra recension av "Arka" i SVD:
"Ett tusental människor var på plats och åskådarna fick också tjäna som folkhav på vilket iscensättningen spelades. Slutscenen då ett fullriggat segelfartyg sakta färdas genom åskådarleden mot en blodröd framtid medan musiken ljuder allt tystare och mer avlägset var mycket laddad, en vacker metafor för mångas längtan efter utopier och tjänliga, empatiska ideologier." skriver Lars Ring om Åttonde Dagens föreställning i måndags:
http://www.svd.se/kultur/suggestiv-resa-mot-hoppet_6395835.svd

Jag funderar fortfarande över mötet med professor Zygmunt Bauman. I går var det dags för hans föreläsning på Södra Teatern (organiserat av Tankeverket och oss på Polska institutet) men det är inte detta som påverkat mig mest. Jag har länge varit under ett starkt intryck av Baumans böcker men numera är jag ännu mer imponerad av honom som person, som en mycket fin människa. Det är så få människor i världen (enligt mig i alla fall) som låter trovärdigt och klokt när de pratar om betydelsen av moral och godhet. Det finns ännu färre som blir riktigt gamla utan att vara lite löjliga och föråldrade. Bauman är skarp och smart och rolig. Han är erfaren och modern. Han berör och tvingar att tänka. En underbar och klok människa helt enkelt.

Här kan ni läsa en artikel om Baumans förläsning i Uppsala (på Paideias konferans) http://www.unt.se/kultur/tankaren-som-kan-forklara-allt-1429096.aspx

Och här skriver Jurek Holzer om föreläsningen på Södra teatern http://www.nyfikengra.se/?p=1143


Professor Bauman på Polska institutet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar